sunnuntaina, joulukuuta 03, 2006

Kreikkalainen kaalisalaatti ja appelsiinilla maustetut lihapullat tomaattikastikkeessa





Minkälaisia lihapullia tiedät? Mummon lihapullat, ruotsalaiset, espanjalaiset, italialaiset, turkkilaiset... Lihapullat ovat yksi niistä ruoista joista jokaisella kansalla tuntuu olevan oma versionsa. Tänä sunnuntaina kokkailtiin erästä kreikkalaisten pullien versiota, jossa erityistä on appelsiinilla maustettu taikina, ja salvialla maustettu kastike. Pöydässä pitää olla paljon vaaleaa leipää, jolla herkullinen kastike koetetaan imuroida lautaselta. Lisäksi teimme talvista, raikasta ja kirpeää kreikkalaista kaalisalaattia.

Ohjeet Rena Salamanin loistavasta Kreikkalainen Keittiö-kirjasta.

4 annosta

500g jauhettua naudan- tai lampaanlihaa
1 raastettu sipuli
1 kevyesti vatkattu muna
0,5dl lyhytjyväistä riisiä
3rkl silputtua
sileälehtistä persiljaa
1/2 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna ja lisää
appelsiinia koristeeksi (haluttaessa)
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kastiketta varten
4rkl neitsytoliiviöljyä
1 sipuli ohuina renkaina
3-4 tuoretta salvianlehteä ohuina suikaleina
400g säilyketomaatteja
300ml lihalientä tai kuumaa vettä

1. Laita jauheliha kulhoon ja lisää sipuli, muna, riisi ja persilja. Mausta raastetulla appelsiininkuorella, suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja muotoile seoksesta pyöryköitä tai pieniä makkaroita.

2. Valmista kastike. Kuumenna öljy laakeassa pannussa, johon lihapyörykät mahtuvat vierekkäin. Kypsennä sipuliviipaleita, kunnes ne alkavat muuttua kullanruskeiksi. Lisää salvia ja sitten tomaatit ja riko ne puukauhalla.

3. Anna hautua muutama minuutti ja lisää sitten lihaliemi tai vesi ja kiehauta. Asettele pyörykät varovasti kastikkeeseen. Pyöritä pannua, jotta pyörykät peittyvät kastikkeeseen. Lisää mausteet, laita kansi päälle ja anna hautua noin 30 minuuttia kunnes kastike on paksua. Voit ripotella päälle vähän appelsiininkuorta koristeeksi. Tarjoile pyöryköiden kanssa runsaasti rapeakuorista leipää kastikkeen pyyhykimistä varten.


Kreikkalainen kaalisalaatti tehdään leikkaamalla kaalista mahdollisimman ohuita viipaleita, ja lisäämallä mustia oliiveja ja kastike, jossa hyvää oliiviöljyä, sitruunamehua, murskattu valkosipulinkynsi, persiljaa ja suolaa.