maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Mustekalan Helsinki osa 2. - Kuurna



Kävimme viikonlopulla testaamassa paljon hehkutetun Kuurnan Kruunuhaassa. Paikka on kahden nuorehkon miehen perustama pikkuriikkinen ravintola. Puitteet eivät ole kummoiset, mutta kuuleman mukaan ruoka on.

Yritin varata pöytää seitsemäksi, mutta se ei onnistunut koska illassa tehdään kaksi kattausta: kuudelta ja kahdeksalta. Saapuessamme tasan kahdeksalta ravintola oli täynnä lähtöään tekeviä vieraita. Ravintola on erittäin ahdas ja niinpä lähtöään tekevät ja tulossa olevat vieraat eivät ole mahtua tiloihin ollenkaan.

Muutaman minuutin härdellin jälkeen kaikki istuvat kuitenkin rauhallisesti paikoillaan ja kynttilät palavat siivotuilla pöydillä. Ravintolan lista on erittäin yksinkertainen: 3 alkuruokaa ja 3 pääruokaa. Kasviksia, kalaa ja lihaa sekä vielä 3 jälkiruokaa. Lista vaihtuu viikoittain.

Alkuruoaksi valitsemassamme annoksessa oli vaaleita pienehköjä papuja, vihreitä pitkiä papuja, uppomuna ja asmonte-juustoa. Annos kuulostaa vaatimattomalta, mutta oli erittäin hienostuneen makuinen ja kaunis. Vaaleiden papujen lievä jauhoisuus, vihreiden papujen kirpeys, asmonte-juuston suolaisuus ja uppomunan pehmeys toimivat kivasti yhteen. Makuelämys muistutti jonkin verran hyvää Nizzan-salaattia hienostuneemmassa muodossa.

Suuressa yhteisymmärryksessä tilasimme pääruoiksimme lampaanselkää ja yrttimakaronilaatikkoa. Lampaanselkää oli maustettu ainakin aurinkokuivatuilla tomaateilla, yrteillä ja valkosipulilla. Se oli suussasulavaa ja paistettu juuri sopivasti niin että liha oli pinnalta kypsää mutta syvemmältä punaista. Yrttimakaronilaatikko oli erityisen maukasta siinä maistui ehkäpä parmesaanijuusto ja yrtit, ainakin minttu. Joimme espanjalaista tempranilloa: Emilio Moron punaviiniä joka toimi erinomaisesti lampaan ja yrttien vahvojen makujen kanssa.

Kokonaisuutena suosittelen ravintolaa nimenomaan ruoan ja hintatason takia. Palvelussa sensijaan tökki. Saapumisemme ravintolaan oli yksi hässäkkä ja viinilista vietiin nenämme edestä sitä tutkiessamme. Kahden ruokalajin menu maksaa 24€ ja kolmen 29€, mikä on melekein ilimasta niinkuin Oulussa sanottaisiin. Näin hyvien ruokien juomiksi valitsee mielellään hyviä viinejä, mikä tietenkin nostaa vastaavasti aterian kokonaishintaa.

Kuurna
Meritullinkatu 6, Helsinki
00170 Helsinki
puh. 09 670 849
www.kuurna.fi