sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Cava-risotto ja tryffeleitä, vaniljalla ja balsamietikalla kiillotetut naudan sisäfileepihvit



Launtaina kokkailtiin isolla kädellä. Eturuoaksi teimme Cava-risoton. Keitimme ensin sieniliemen. Pienin paketillisen tummia herkkusieniä, kokonaisen purjon ja pari keltasipulia. Freesailin sipuleja ja sieniä, ja kaadoin päälle pari litraa vettä. Keitimme lientä kokoon tunnin.

Liemen valmistuttua panin kattilaan ison köntin voita sulamaan ja paistelin siinä hetkisen arborio-riisiä. Lisäilin keittämäämme sienilientä risottoon pari desiä kerrallaan ja aina kun mössö kuivahti, kaadoin lisää lientä. Näin keittelin risottoa noin 14 minuuttia. Viimeisenä liemiannoksena lisäsinkin pari desiä cavaa, Segura Viudasta, joka on muuten erittäin hyvää ja laatuunsa nähden kohtuuhintaistakin. Viimeistelyyn vielä hieman kermaa ja voita. Maustoimme risoton valkopippurilla sekä suolalla. Annosten päälle viipaloitua tryffeliä ja pieni timjaminoksa.

Tuli muuten aika hyvää. Itse keitetystä sieniliemestä sekä cavasta tuli ällistyttävän hienostunut maku. Normaalisti laitan risottoihin roimasti parmesaania, mutta tässä vahva ja suolainen parmesaani olisi ehkä ottanut ylivallan cavan, sienten ja tryffelien hienostuneista mauista. Risoton kanssa nautimme samaa Segura Viudasta.



Pääruoaksi teimme vaniljalla ja balsamietikalla kiillotetut naudan sisäfileepihvit. Ohje on italialaisen viinietikkavalmistaja Fattorie Giacobazzin ohjevihkosesta ja lainaan sitä tähän suoraan:

4 naudan sisäfileetä a 200g
2 murskattua valkosipulinkynttä
vastajauhettua mustapippuria
2rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2dl italialaista punaviiniä
1dl häränlientä (Erasco tai vasikkafondi)
1 halkaistu vaniljatanko
2 rkl balsamietikkaa
suolaa
1 rkl voita
200g salaatinversoja

Hiero fileepalat valkosipulilla ja mausta pippurilla. Kuumenna öljy paistinpannussa, ruskista liha molemmin puolin ja laita 150-asteiseen uuniin odottamaan kiillottamista.

Kaada pannuun viini ja liemi. Lisää halkaistu vaniljatanko ja siitä veitsen kärjellä kaavitut mustat siemenet. Anna liemen kiehua hiljalleen, kunnes neste on tiivistynyt ja liemessä on vopimakas vaniljan maku. Lisää joukkoon balsamico ja voinokare. Tarkista maku suolalla ja pippurilla. Ota uunista fileepihvit ja kääntele niitä voimakkaassa balsamico-vaniljaliemessä. Tarjoile fileepalat viipaloituna salaattiversojen ja kiiltävän kastikkeen kanssa.
Balsamico kiillottaa lihan kauniisti. Kastike on paksuuntunutta, kiiltävää ja tummaa. Punaviinin ja vaniljan maut pelaavat todella odottamattomalla tavalla yhteen ja tekevät tästä ruoasta erittäin juhlallisen.

Aina kun mahdollista, ostamme luomulihaa. Luomutuotteet maistuvat yleensä paremmilta ja niistä tulee hyvä mieli. Tietää että eläintä on kohdeltu hyvin, se ei ole massatuotettu ja että se on syönyt luonnollisempaa ruokaa. Nytkin liha oli luomua. Sillä on toki hintansa: 600g tätä lihaa maksoi 27€. Yleensä emme syö lihaa viikolla ollenkaan, joten moinen törsäys sallittakoon viikonlopun kunniaksi.

Joimme italialaisen viinin sijasta Floridasta ostamaani Kalifornialaista pinot-noiria. Viini oli tosi lihaisaa, marjaisaa ja olin myös erottavinani vaniljan makua, vaikka suuni saattoikin tehdä tepposet kun kastikkeessakin oli vaniljaa. Jälkkäriksi söimme tummaa italialaista suklaata ja joimme kroatialaista kirsikkalikööriä.

Tässä vaiheessa pääkin alkoi olla jo hieman pyörällä ylenpalttisista mauista ja juomista!

5 Comments:

At 11:31 ap., Blogger Antti said...

Jokseenkin herkullisen näköisiä läskinpaloja. *Drools*. MM Singaporesta haastoi minut ja Annan meemiin vähän aikaa sitten, ja nyt yhteisellä päätöksellä nakitamme myös sinut :) http://tinyurl.com/g4zkq

 
At 12:24 ap., Blogger Anna said...

Pakko ei siis oo osallistua mut jollei toi täysin ruinaa sun saitin tyyliä ois kiva jos kerkeisit ;) Itse löysin meemeilemällä pari aivan törkeän herkkua ohjetta.

Cavarisotto kuulostaa tosi kivalta (mun jokapaikan risottonesteitä on vaihtelevasti Noilly Prat ja marsala) ja ohjeesi saa mut kaiholla tuumaamaan shamppanjahernekeittoa.

 
At 5:47 ip., Blogger Anna said...

Kun tulee mustatorvisieni- ja kanttarellisesonki, ne on ihan ehdottomia risotoissa. Ja tietty klassiset herkkutatit (ootko kokeillut kuivattuna?). Italialaiset on niin hulluina sieniin että sieltä löytyy kaupoista erityisiä sieniliemikuutioita...

 
At 6:32 ip., Blogger Myy said...

Erittäin syötävän näköistä. Taidanpas toistekin tulla katsomaan herkkujasi!

 
At 9:38 ip., Blogger rinsu said...

Vihdoinkin blogi, jonka ohjeita todella kiinnostaa kokeilla! Suhteellisen yksinkertaista tehdä mutta herkullista ja näyttävää.

 

Lähetä kommentti

<< Home