tiistaina, helmikuuta 28, 2006

Tunnbrödsrulla - ruotsalaista pikaruokaa



Viikonlopun vietin Uumajassa Ruotsissa, jossa järjestettiin ystäväni häät. Matkastani inspiroituneena tein tänään ruotsalaista pikaruokaa, vaikka vietinkin sunnuntai-iltapäivän sikäläisessä sporttibaarissa jääkiekkoa katsoen. Mååååål!!, Jaaaa!!! Toivuin kuitenkin nopeasti.

Uumaja sijaitsee Västerbottenin maakunnassa. Ystäväni olivat todella panostaneet häiden illalliseen, joka esitteli hienosti västerbottenilaista ruokaa. Aika paljon samaa kuin pohjois-pohjalaisessa mielestäni. Illallisen raaka-aineisiin kuului mm. graavattua paikallista lohikalaa (en ymmärtänyt nimeä, lax se ei ollut), poroa, juureksia, marjoja ja paikallisia juustoja. Ruotsissa on kyllä mielestäni enemmän paikallista juustokulttuuria kuin Suomessa. Västerbottenin alueen ylpeys on omaperäisesti nimetty Wästerbottensost, jota oli myös käytetty alkupalan valmistukseen.

Sitten tämäniltaiseen pikaruokaan. Tunnbröd on Ruotsin vastine tortillalle, pitalle, rieskalle sekä muille sen sortin leiville. Ruotsalaisella snägärillä myydään tunnbrödiä erilaisilla täytteillä. Rulla kääräistään tötterölle, ja täytetään vaikkapa perunamuusilla, nakilla ja grillimausteilla. :)

Viimeaikoina olen ollut aika kiireinen ja iltapala oli tänäänkin hyvä tehdä nopeasti. Leipäni täytin välimerellisemmästi. Levitin tunnbrödille Philadelphia-juustoa, rucolaa, Ruotsista ostamaani unkarilaista gyulai-makkaraa ohuiksi siivuiksi leikattuna, ja tomaattia. Sitten vain leipä rullalle. Aikaa kului ehkäpä 2 minuuttia, ja tulos erittäin herkullinen.

1 Comments:

At 1:00 ip., Blogger Antti said...

Muistuttaa aika lailla (USA-) Subwayn pahimpaan atkins-huumaan launchattuja subinkorvike-wrappeja :) Leipä siis korvattiin ohuella, vähähiilarisella lätyllä, jonka väliin ladottiin standarditäytteet.

 

Lähetä kommentti

<< Home