torstaina, helmikuuta 09, 2006

Thaimaalainen äyriäissalaatti





Thaimaalaisista salaateista on tullut yksi rakkaimmista ruoista meille. Ensimmäisen kerran maistoin thai-salaattia kauan sitten Tukholmassa. Elämys on painunut mieleeni. Olin sopinut kuumana kesäpäivänä illallistreffit kaverini kanssa paikalliseen Koh Phangan-nimiseen ravintolaan. En ollut juurikaan nälkäinen ja valitsin listalta huolimattomasti katkarapusalaatin. En oikein muista mitä odotin, mutta muistan mitä maistoin. Myöhemmin salaatteja on tullut maisteltua sekä Suomessa, että niiden kotimaassa.

Thai-salaatit ovat jotakin aivan muuta kuin eurooppalaiset. Ne maistuvat ja tuoksuvat raikkaalta, kirpeältä, tuliselta, parfyymiseltä, makealta ja suolaiselta. Ne tuntuvat suussa rapealta, liukkaalta ja pehmeältä. Nämä salaatit ovat minulle kuin huumetta.

Kotimaassa oikeaoppisen thaiäyriäissalaatin valmistaminen oikeaoppisesti saattaa olla vaikeaa raaka-aineiden saatavuuden vuoksi. Vihanneksia, nuudeleita ja yrttejä saa suomalaisista kaupoista hyvin, mutta tuoreita äyriäisiä ei. Stockmannin herkusta saa tietenkin jättikatkarapuja, kampasimpukoita, mustekalaa ja muita äyriäisiä pakasteena, mutta ne eivät maistu eivätkä tunnu samalta kuin hetki sitten merestä nostetut.

Tänään halusimme arki-iltapalaksi jotakin maukasta ja kevyttä. Mukailin ohjetta "Seafood salad with fragrant herbs" kirjasta Thai food and cooking (Judy Bastura ja Becky Johnson). Suurehkon thairuokaopuksen ostin muuten Korkeavuorenkadun loistavasta Hobboks-kirjakaupasta. Erinomainen paikka ostaa ruokakirjoja.

Käytin pakastekatkarapuja kiehuvassa kalaliemessä noin minuutin ja liotin riisinuudeleita kuumassa vedessä. Jäähdytin molemmat. Pilkoin, pienin ja viipaloin thai-chiliä, limetinlehtiä, kevätsipulia, shalottisipulia, kirsikkatomaatteja, kurkkua, tuoretta korianteria ja minttua. Sekoitin em. ainekset, pavunidut ja nuudelit ja lisäsin kastikkeeksi limettimehua ja kalakastiketta. Salaatin päälle vielä katkaravut ja itämaista kuivattua sipulia (fried onion).

Lopputulokseen olimme tosi tyytyväisiä (alempi kuva). Näin arkiversioon ostin tosiaan vain pussillisen isoja Rainbow-katkarapuja. Juhlavampaan tilanteeseen olen joskus valmistanut tätä salaattia muuten samalla tavalla, mutta lisännyt vielä mustekalarenkaita ja kampasimpukoita.

Ylempi kuva on aito Thaimaan muisto mustekalanpalasineen, alempi tämäniltainen.